Een trauma ontstaat wanneer je een schokkende gebeurtenis zoals emotionele, lichamelijke of seksuele mishandeling of langdurige verwaarlozing niet goed hebt kunnen verwerken en die gebeurtenis herbeleeft in angstwekkende beelden zoals flashbacks en nachtmerries. Ook een waarneming van een oorlogssituatie, menselijk lijden, geweld of dreiging kan tot een trauma of post-traumatische stress stoornis (PTSS) lijden. De gebeurtenis blijft zo hard in het geheugen steken dat je hier blijvend last van hebt.
Traumatische ervaringen zoals een miskraam leiden vaak tot problematische omgang met jezelf en je omgeving door minder controle over je gevoelens en gedrag. Je kwetsbaarheid en gevoeligheid vergroten en je wordt zo een makkelijke prooi voor manipulatieve persoonlijkheden - zoals narcisten - wat vaak tot trauma bonding leidt.
Wanneer we in een gevaarlijke, bedreigende of angstige situatie terechtkomen, ontstaat er een stressreactie. Door de aanmaak van stresshormonen, een hogere hartslag, voorhoogde waakzaamheid en energieboost maakt je lichaam zich klaar om te vechten of te vluchten. Na die reactie keert je lichaam terug naar een veilige en stabiele toestand.
Wanneer vechten of vluchten niet kan, gaat je lichaam op de noodrem staan en bevriezen. Je trekt je mentaal terug en verstart in totale machteloosheid en angst.
Maar soms is bevriezen niet voldoende en ontstaat er een splitsing van de psyche (dissociatie). De gevoelens van de traumatische ervaring worden gefragmenteerd door opsplitsing van de emoties in een traumadeel, overlevingsdeel en een overgebleven gezond deel. In deze toestand ervaar je geen pijn of angst meer doordat de traumatische ervaring buiten je bewustzijn wordt gehouden. Je plaatst jezelf in een gevoelloze toestand.
Trauma bonding of hechting is een relatie aangaan op basis van onverwerkt trauma dat elkaar aantrekt en terug afstoot, gebaseerd op een hechtingstrauma uit de jeugd van een van de partners. Het trauma is wat de relatie in stand houdt, want er is niks leuker dan over je pijn en trauma te praten met iemand die dit herkent of deelt. Vanuit die pijn trek je elkaar aan, want elk trauma heeft een grote energetische aantrekkingskracht Trauma bonding komt heel vaak voor in relaties waarin sprake is van narcistisch misbruik. Je kan de bonding herkennen aan deze kenmerken:
Trauma bonding brengt de meest pijnlijke, confronterende en intense emoties met zich mee, namelijk verdriet, onzekerheid, afwijzing, angst en schaamte.
Je staat er echt niet alleen voor. Neem contact op met je huisarts voor psychologische ondersteuning of ontdek onderstaande alternatieve therapieën.
aromatherapie
ayurveda
tao kalligrafie
bioresonantie
emokinesiologie
Dornmethode
Emotional Freedom Technique
Gestalttheorie
Human Design
affirmaties
hypnose
klanktherapie
Integraal therapie
Integrated Energy Therapy
Interactionele Vormgeving
Quantum Touch
Neuro Emotionele Integratie
NLP
causale voetreflexologie
meditatie