Een derde van ons leven brengen we al slapend door, en alle onderzoeken over slaap komen tot dezelfde conclusie: een goede nachtrust is heel erg belangrijk voor je hersenen en dus je cognitieve en mentale welzijn. We slapen waarschijnlijk wel voldoende uren, maar de kwaliteit van de slaap is ondermaats. Vooral bij jongeren heeft een tekort aan kwalitatieve slaap een grote invloed op hun hersenontwikkeling. Ergens mee inzitten, laat naar bed gaan en het gebruik van de gsm zijn de grootste boosdoeners voor een goede nachtrust.
Een goede slaap is immens belangrijk. Belangrijkste functie van deze pauze is de reiniging van je cognitieve en mentale welzijn en het opladen van je fysische batterij. Slaap zorgt dat je hersenen de tijd krijgen om alle waarnemingen van de dag te verwerken, maar ook te onthouden of te kunnen plaatsen. Tijdens de slaap verlaagt het bewustzijn tijdelijk en worden verschillende onderdelen van het lichaam minder belast. De lichaamstemperatuur daalt en in een aantal slaapcycli neemt de hersenactiviteit af. Maar niet tijdens de REM slaap, want dan zijn de hersenen juist erg actief en hebben we meestal dromen.
Onze nachtrust bestaat uit enkele cycli die opgebouwd zijn uit vier fases (sluimerfase, lichte slaap, diepe slaap en droomslaap) met elk hun specifieke eigenschappen. De belangrijkste fases van een slaapcyclus zijn de diepe slaap en de REM slaap of droomslaap. Eén cyclus kan anderhalf tot twee uur duren, waarna er een micro-ontwaken komt. Dat is als het ware een kleine controle die ons lichaam wil uitvoeren om te zien of alles nog in orde is. Storende prikkels zoals lawaai, licht of een volle blaas zorgen ervoor dat het lichaam wakker wordt om deze prikkels aan te pakken. Zijn er geen prikkels, dan gaat het lichaam gewoon naar de volgende cyclus. Het is dus zeker niet vreemd als je 's nachts eens wakker wordt.
Het lichaam pompt tijdens de diepe slaap heel veel bloed naar de spieren. Hierdoor kan het lichaam zichzelf opknappen en spierweefsel herstellen. Ook wordt het merendeel van ons groeihormoon tijdens de diepe slaap door het lichaam gestuwd, wat de reden is waarom baby's en kinderen zo veel meer slaap nodig hebben.
De fase die zorgt voor het geestelijke herstel is de REM slaap (Rapid Eye Movement). Het lichaam reageert op de actieve hersenen met een snellere ademhaling, onregelmatige hartslag en draaiende ogen. De hersenen verwerken alle cognitieve processen die we die dag geleerd hebben en zetten die over van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen. Door die immense hoeveelheid aan informatie die geordend en opgeslaan wordt, kunnen de hersenen dromen initiëren (ontdek hier de betekenis van dromen). Zonder REM slaap word je moe, makkelijk prikkelbaar, heb je moeite met het opnemen van nieuwe informatie en zou je zelfs gaan hallucineren. REM slaap is dus een noodzakelijke functie van onze hersenen om mentale gezondheid te bewaren.