verslaving

Een verslaving is een onweerstaanbare behoefte om een bepaald middel met een lichamelijk of psychisch effect te gebruiken. Je toont een verlies van controle over het gebruik en dat heeft een grote invloed op je normale dagelijkse activiteiten. De meest voorkomende verslavingen zijn alcohol, drugs, seks, gokken en internet. Verslaving is een chronische ziekte want die behoefte manifesteert zich zowel in je handelen als je denkwijze, en heeft dus biologische, persoonlijke en sociale oorzaken én gevolgen.

Verslavingen kunnen meerdere oorzaken hebben, maar zijn meestal terug te wijzen op het meemaken van een tramatische ervaring, een mindere opvoeding, een erfelijke aanleg, je persoonlijkheid en gewoontes of de omgeving. Een biologische factor is het vrijkomen van dopamine in je lichaam, wat zorgt voor het goede gevoel bij het nemen van het verslavende middel of het uitvoeren van het verslavende gedrag.


signalen van verslaving
  • stemmingswisselingen en irrationeel gedrag
  • hunkering, depressie, rusteloosheid, gapen,
  • meer nodig om hetzelfde effect te bereiken (verhoging tolerantie)
  • ontwenningsverschijnselen (lichamelijk en geestelijk)
  • veel tijd spenderen aan erover denken, het verkrijgen of het gebruik

gevolgen

lichamelijke problemen
 

Verslavingen kunnen het lichaam belasten en voor problemen met het hart en de bloedvaten zorgen. Ook kan je door de verslaving beginnen vreten en zo overgewicht opstapelen.
 

psychische problemen
 

Doordat je aandacht constant naar het middel van verslaving wordt geleid, vermindert je interesse voor andere zaken waardoor je persoonlijke ontwikkeling vertraagt. Je beeld van de werkelijkheid kan door de roes vervagen en depressie kan ontstaan.
 

sociale problemen
 

Je obsessie met je verslavend middel verandert je gedrag en je interesse voor anderen. Je omgeving komt op de tweede plaats.
 

geldproblemen
 

Door hoge kosten of het verliezen van werk of inkomsten door dwangmatig gedrag, of het veranderen van prioriteiten kunnen financiële tekorten ontstaan.
 

Bij het ontstaan van een verslaving zijn delen van de hersenen betrokken, zoals het beloningscentrum, het geheugen en de neo cortex. Bij het afkicken willen je eigen hersencellen dus eigenlijk niet meewerken. Bovendien neemt er ook een definitieve verandering plaats in de hersenen: ze worden minder gevoelig voor de lichaamseigen neurotransmitters dopamine en endorfine, en ook de verbinding van deze transmitters met de receptoren verandert. De receptoren kunnen toenemen in aantal, met als gevolg een groter gevoel dat deze neurotransmitters doorgeven. Of ze nemen af in aantal, waardoor normale gevoelens zoals angst minder sterk gevoeld worden.

Verslaving kan dus een patroon worden dat moeilijk te doorbreken is. Zelfs bij het stoppen van gebruik blijf je extra gevoelig voor prikkels en verleiding die tot herval kunnen leiden. Weerstaan aan die verleiding vraagt heel wat wilskracht en doorzettingsvermogen, en daarom kan niet iedereen zomaar stoppen. Veel verslaafden, net als hun omgeving, moeten dan ook leren omgaan met hun verslaving.


voorbereiding bij afkicken
bekijk vanop afstand hoe je verslaving je gedrag beïnvloedt en besef hoe je verslaving een teleurstelling is voor je geliefden
denk na over de impact op je werk, relatie en geld en stel doelen op die je een vooruitzicht geven
praat in vertrouwen bij een zelfhulpgroep of een geliefde
lichaamsbeweging zorgt ervoor dat het mentale beter functioneert, dus ga regelmatig sporten om je hoofd leeg te maken
weet dat je geestelijke verslaving zich minder snel gewonnen geeft dan je lichaam en het dus een lange mentale lijdensweg zal zijn

Neem contact op met je huisarts om je verslaving te erkennen en eraan te werken, of ontdek onderstaande alternatieve therapieën. Doe het voor jezelf en je omgeving.

op zoek naar interessante lectuur

ontdek deze boeken

X

lees boeken

boeken

Ontdek boeken over gezonde voeding, mystiek, therapieën, opvoeden, etc.

bekijk overzicht