meditatie

Meditatie is een geweldig methode om je dagelijkse leven te managen en in balans te houden. Meditatie verwijst naar een wijd spectrum van geestelijke oefeningen. Ze kan vergeleken worden met groeien van de lotusbloem uit de modder naar het licht. De lotus is een bloem die onder water, in het duister, in de modder, wortel schiet en opgroeit naar de oppervlakte toe. Als ze boven water uitkomt, ontvouwt ze zich in het licht van de zon. De modder is symbolisch voor de moeilijkheden die men op aarde tegenkomt, het donkere water staat voor de pijnlijke emoties die daardoor worden teweeggebracht. Het openvouwen van de lotus boven het water, onder invloed van de zon, staat voor de bevrijding van alle zorg en voor het vinden van het geluk, de liefde en het licht.

Zit stil, ogen toe, en laat alles wat je voelt -in haar chaos- naar beneden vloeien, samen met je tranen. Je zal een rust ervaren, zonder enig doel en zonder enig inzicht in wat je nu eigenlijk zou moeten doen. Maar die rust zal je wel de kracht geven die nodig is om nadien -stap per stap- je richting te vinden en de nodige beslissingen te nemen. Zit stil.

Meditatie is het vinden van het midden tussen twee tegengestelden, waardoor inzicht in de complementariteit van de tegengestelden ontstaat en de onverzoenlijkheid van de dualiteit in de synthese verdwijnt. Meditatie, versterkt door aroma's en edelstenen, helpt uiteindelijk vooral bij het inzien dat de dualiteit een subjectieve illusie is. Dit wordt geïllustreerd door yin en yang: dag en nacht, man en vrouw. De tegenstellingen kunnen niet zonder elkaar en lopen in elkaar over, want elk bevat een gedeelte van het ander. Het zonlicht creëert schaduw en 's nachts creëert de zon de reflectie van maanlicht. Elke man bevat een vrouwelijk aspect en elke vrouw een mannelijk aspect.

 • je hebt minder slaap nodig
 • je wordt geduldiger
 • je voelt dat geluk van binnenuit komt
 • je hebt minder behoefte aan verslavingen
 • je kunt meer doen met minder inspanning
 • je wordt vruchtbaarder
 • geen uitgesteld geluk meer
 • je doet wat je wilt doen
 • je hebt meer vertrouwen in jezelf
 • je kunt makkelijker beslissingen nemen
 • zuiverend en rustgevend: acacia, jasmijn, lotus, sandelwood, lavendel, kamille, mirre, salie
 • voorspoed en welvaart: ceder, muskus, jasmijn, kamille, benzoë, vanille
 • genezing: eucalyptus, lavendel, rozen, pepermunt, sandelwood
 • liefde: vanille, appel, rozen, kamille, lotus, jasmijn, lavendel
 • geluk: appel, jasmijn, aardbei, lotus
 • wijsheid, intelligentie, mentale kracht, helderheid: vanille, salie, lotus, rozemarijn
 • reinigen en schoonmaken: sandelwood, ceder, lavendel, salie, mirre, pepermunt
 • bescherming: ceder, muskus, benzoë, acacia, lotus, rozemarijn
 • energie opwekken: eucalyptus, jasmijn, lavendel, lotus, muskus
» ontdek alle aroma's
 • amethyst
 • rozenkwarts
 • seleniet
 • bergkristal
 • citrien
 • labradoriet
» bekijk alle edelstenen
alle soorten meditatie
transcendent
contemplatie
concentratie
object gericht
object vrij
Vipassana
chakra's
Tao kalligrafie
wierook
transcendent
Transcendente meditatie verschilt van comtemplatie en concentratie, in de zin dat ze zich niet richt op het niveau van betekenis, zoals bij contemplatie, maar ook geen concentratie gebruikt. Veelal richt je je aandacht moeiteloos op een vehikel, een klank, die de geest als vanzelf naar binnen doet keren. Dat naar binnen keren leidt uiteindelijk tot een overstijgen, transcenderen van zelfs de meest geringe gedachteactiviteit en heeft een parallelle werking in het lichaam, waarbij diepe ontspanning wordt ondergaan, dieper dan slaap. Transcenderen is een toestand waar de geest volledig tot stilte komt. Die uitzonderlijk diepe toestand van lichamelijke ontspanning bereik je volledig natuurlijk en spontaan zonder inspanning.
leer er meer over
contemplatie
Contemplatie is de beschouwing van een gebeurtenis, waardoor deze betekenis krijgt en verinnerlijkt wordt. Vaak gaat deze vorm van meditatie met een vorm van devotie gepaard. Meditatie betekent in de westelijke traditie ook peinzen over iets, dieper doordenken over fundamentele vragen of problemen.
concentratie
Bij concentratie-meditatie wordt je aandacht geconcentreerd op een object, beeld of geluid, bijvoorbeeld een kaarsvlam, de ademhaling, of elementen uit de natuur. Deze vorm van meditatie kent een objectgerichte fase en een objectvrije fase.
object gericht
Objectgerichte meditatie bestaat uit het richten van de aandacht op één punt. Na enige oefening ontdek je dat je aandacht niet meer zo snel wordt afgeleid door impulsen van buitenaf of van binnenuit. Vormen van zulke objectgerichte meditatievormen zijn bijvoorbeeld transcendente meditatie en het centrerend gebed.
object vrij
Na het éénpuntig worden van de aandacht is het de bedoeling dat je aandacht geheel ontspant en dat objectvrije meditatie ontstaat. Op dat moment vervalt het onderscheid tussen een object en het geheel: alles smelt samen tot één. Anders gezegd: het onderscheid tussen het waargenomene en de waarnemer verdwijnt. Objectvrije meditatie is niet gericht op een object of een figuur, evenmin op een object in de vorm van een gedachte of gevoel. Vrijheid van objecten - de meditatieve staat - ontstaat vanzelf, wanneer de aandacht of focus geheel ontspant.
Vipassana
Bij Vipassana-meditatie (zie ook mindfulness) wordt de aandacht niet geconcentreerd op één punt, maar wordt je geest juist getraind om gewaar te zijn van alle veranderingen die plaats vinden in lichaam en geest. Hiermee word je je bewust van de veranderlijke aard van de werkelijkheid. Je bent je bewust van alle opkomende gedachten en emoties maar laat ze zonder meer aan je voorbijgaan. Je hecht er geen belang aan en kijkt er afstandelijk naar, alsof ze aan iemand anders toebehoren, of als naar een wolk die aan een heldere hemel voorbijdrijft.
chakra
Mediteren waarbij je de chakra's aanspreekt, kan op vele manieren
wierook
Wierook is een belangrijke toegevoegde waarde aan je dagelijkse meditatiesessie. Vooral voor wie begint met mediteren kan wierook het verschil maken tussen een succesvolle en een niet succesvolle meditatiesessie, want de geur van wierook heeft een bepaalde kracht of energie die invloed heeft op de menselijke psyche.
tao kalligrafie
Tao kalligrafie is een unieke vorm van schrijven van Chinese tekens die meditaterend werkt.
zen shopping
Ben je op zoek naar een winkel waar je kruiden, aroma's of wierook kan kopen?
vind je winkel

op zoek naar interessante lectuur

ontdek deze boeken

X

lees boeken

boeken

Ontdek boeken over gezonde voeding, mystiek, therapie├źn, opvoeden, etc.

bekijk overzicht