Behoeften zijn instinctieve signalen die aangeven wat je nodig hebt om voor jezelf te zorgen. Ze vinden hun oorsprong in de levenskracht en algehele energie. Behoeften zijn verbonden met je basisbewustzijn en spruiten voort uit je instincten, emoties en bekkengebied. Daarom maken ze een essentieel deel uit van je leven, al dan niet bewust. Door dagelijks keuzes te maken, zorg je voor het invullen van die behoeften.
Verlangens daarentegen zijn een heel bewuste reeks van gevoelsmatige prikkels die aangeven wat je nodig hebt om geluk te ervaren. Ze zijn niet noodzakelijk om te kunnen leven, maar maken die trip wel prettiger. Ze vinden hun oorsprong in de subtiele energie van inspiratie vanuit je hart, gevoelens en borstgebied.
Hieronder vind je de indeling van behoeften volgens hun noodzaak tot overleven. De twee basisbehoeften onderaan zijn essentieel tot het overleven van het individu, terwijl de twee erboven eerder psychologische behoeften zijn. De bovenste behoefte ten slotte is nodig om je als individu te ontplooien tot unieke persoonlijkheid.
Behoeften en verlangens werken in synergie, als een ondeelbare eenheid; ze helpen elkaar en versterken elkaar. Ze staan voortdurend in verbinding met andere aspecten van je menselijke natuur, zoals instincten, gedachten, emoties en gevoelens en inspiratie. Hoe meer je in staat bent om die voor elkaar te laten werken, hoe dichter je komt bij emotionele balans, voldoening en geluk.
Door bepaalde keuzes of omstandigheden kunnen behoeften of verlangens genegeerd worden en geen aandacht krijgen. Dit zorgt voor blokkades in je natuuurlijke levensstroom. Uiteindelijk zal dat verlangen of die behoefte terug aangepakt moeten worden, anders blijft die blokkade onderhuids verder schade aanrichten. Het is niet egoïstisch om te streven naar voldoening van je verlangens en behoeften, maar eerder een vorm van zelfbehoud. Je hebt die signalen en prikkels nodig om je leven in een bepaalde richting te duwen die voor jou emotionele balans oplevert.
De moderne psychologie heeft, op basis van de Piramide van Maslow, ook andere denkwijzes voortgebracht die basis behoeften op een andere manier opsplitsen. Hieronder vind je de meest gekende.