Wat je als ouder nooit wil meemaken, is het verliezen van een kind. Ook niet wanneer het vruchtje nog veilig in de baarmoeder vastgeklampt zit en in sommige plaatsen van de wereld nog niet als menselijk wezen erkend wordt. Een miskraam, het verlies van een vroege zwangerschap (tot 20 weken) is een heel erg traumatische gebeurtenis. De moeder heeft het nieuwe leven een tijdje in haar lichaam gehad en heeft dus een lichamelijk en psychologisch trauma te verwerken, terwijl de vader zich emotioneel sterk moet houden voor zichzelf en de partner. Want bij moeders leidt dit verlies heel vaak tot post-traumatische stress stoornissen of een depressie. Een miskraam is hartverscheurend.
Hoe ga je daar dan mee om? Volgens cijfers krijgt 15 tot 25% van de vrouwen ooit een miskraam. Vanuit eigen ervaring - meerdere keren - bleek de emotionele steun van de partner heel belangrijk waarbij je samen het gemis probeert op te vangen. Maar er is ook de holistische visie.
Het lichaam is heel erg weerbaar en herstelt heel snel. Tot twee weken na de miskraam kan je nog een bruine afscheiding hebben of bloed verliezen. Tijdens die periode is het ook aangeraden om seks te mijden. Na deze twee weken kan je ook al opnieuw zwanger worden. De kans dat de nieuwe zwangerschap goed verloopt, is heel groot.
De emotionele en mentale weerslag is heel wat groter. Je hebt een traumatische ervaring achter de rug, en die moet je nog verwerken. Dit hangt af van persoon tot persoon en kan heel erg moeilijk verlopen. Sommige moeders houden er een post-traumatische stress stoornis aan over. Verdriet, teleurstelling, schuldgevoel, hopeloosheid en depressie zijn vaak voorkomende gevolgen van een miskraam. Bovendien kan een dalende hormoonspiegel tot onverwachte huilbuien en stemmingswisselingen leiden. Een overvloed aan verschillende gevoelens en emoties is normaal.
Als moeder sta je er echt niet alleen voor. Praat met moeders die dezelfde ervaring hebben meegemaakt, want het helpt je dit verlies te plaatsen. En ga zeker het gesprek met je partner niet uit de weg, want ook die heeft gevoelens en emoties bij deze gebeurtenis. Ondersteun elkaar zodat jullie samen verder kunnen. Neem contact op met je huisarts voor psychologische ondersteuning of ontdek onderstaande alternatieve therapieën.
aromatherapie
ayurveda
tao kalligrafie
bioresonantie
emokinesiologie
Dornmethode
Emotional Freedom Technique
Gestalttheorie
Human Design
affirmaties
hypnose
klanktherapie
Integraal therapie
Integrated Energy Therapy
Interactionele Vormgeving
Quantum Touch
Neuro Emotionele Integratie
NLP
causale voetreflexologie
meditatie