Behoud je voornemens

Heb jij de afgelopen tien jaar je goede voornemens al voor 1 februari bij het oud vuil gezet? Je hebt het oprecht geprobeerd, maar het lukt je gewoon niet. Vaker sporten, meer tijd met de kinderen, vakliteratuur lezen; twee weken hou je het vol, als het meezit misschien drie. Maar uiteindelijk ben je toch altijd weer terug bij af. 'Goede voornemens? Niks voor mij. Ik kan het niet'. Stel dat je wel echt verandert ...
 
En toch is het jammer. Het geeft namelijk een enorme boost aan je zelfvertrouwen als je wel echt verandert. Stel dat het dit jaar lukt? Stel dat je in april nog steeds met volle overtuiging kunt zeggen dat je 'niet meer uren werkt dan waar je voor betaald wordt', dat je 'elke week bij de bejaarde buurvrouw op bezoek gaat' en dat je nu toch echt 'met die webshop bent begonnen'. Dat zou toch een kick geven?
 
Je lijf zit in de weg. Je oude gedrag zit namelijk nog in je systeem. De meeste dingen die je doet, doe je 'onbewust automatisch'; je tanden poetsen, autorijden, iemand bellen. Je hoeft er niet over na te denken omdat je lijf wel weet wat er moet gebeuren. En dat is mooi makkelijk. Maar als je wilt veranderen, werkt dit tegen je. Je lijf draait op de automatische piloot, maar nu wil jij het anders. En daar begint het gevecht met jezelf. Het kost behoorlijk wat tijd voordat je nieuwe gedrag weer automatisch gaat. Je moet je lijf 'herprogrammeren' en dat lukt niet in een week. De tafel van negen leren de meeste kinderen ook niet in vijf minuten. Stampen moeten ze, dagen achter elkaar. Je zult je nieuwe gedrag dus wekenlang moeten herhalen. Maar dan komen er geheid een aantal crisismomenten langs; een deadline op je werk, een project wat niet goed loopt, je moeder die ziek wordt. En als er dingen tegenzitten, wil je gewoon dat de rest makkelijk gaat. Dat zijn de momenten waarop de meeste mensen terugvallen in oude gewoontes.

Doel
Formuleer allereerst je goede voornemen in een meetbaar doel. Over een meetbaar doel valt niet te discussiëren. 'Vaker thuis zijn' kan voor jou iets heel anders betekenen dan voor je partner. 'Elke week twee avonden thuis' is helder.
Actie
Begin met een haalbare 'Eerstvolgende Actie'. Als je de afgelopen drie jaar niets aan sport hebt gedaan is 'vier keer per week sporten' waarschijnlijk te hoog gegrepen. Begin met een stap waarvan je zeker weet dat je die kunt. 'Eén keer in de twee weken sporten' geeft een grotere kans op succes. En succes motiveert om weer een volgende stap te zetten.
Crisis
Bereid je voor op terugvalmomenten. Brainstorm nu al over welke momenten voor jou 'crisismomenten' zullen zijn. Als je wilt afvallen zijn feestjes en verjaardagen waarschijnlijk de 'draken op je pad'. Als je minder wilt overwerken, kunnen de piekperiodes op je werk moeilijk zijn. Brainstorm over hoe je op die momenten toch door kunt zetten.
Volhouden
Hou vol. Ga net zo lang door met je nieuwe gedrag totdat het in je systeem zit. Het is geen kwestie van kunnen; je hebt leren lopen, fietsen en schrijven. Dit kun je ook. Het is een kwestie van volhouden. En natuurlijk val je terug. Meerdere keren waarschijnlijk. Maar hou dan ook vol. Ga jezelf niet afstraffen; bedenk hoe je de volgende keer beter door het crisismoment kan komen en pak de draad dan weer op. Succes!
Herinneren
Help jezelf herinneren aan je goede voornemen. Herhaling helpt om je nieuwe gedrag in je lijf te programmeren. De tafel van negen heb je niet voor niets honderd keer op moeten dreunen. Zorg dus dat je je goede voornemen regelmatig voor ogen hebt. Zet bijvoorbeeld dagelijks een reminder in je telefoon. Schrijf de reden voor je goede voornemen op een kaartje en leg die op je hoofdkussen. Of maak voor elke week een belafspraak met iemand om te vertellen hoe het met je goede voornemen gaat.
Belonen
Beloon jezelf. Als er een groot stuk warme appeltaart op je wacht nadat je de tuin hebt omgespit, ben je vast gemotiveerd om de klus te doen (behalve als je ook wilt afvallen). Bedenk alvast de beloning die je krijgt als je je goede voornemen volhoudt. En let erop dat de beloning groot genoeg is; het moet ruimschoots opwegen tegen de frustratie. Neem dus een dag vrij, ga een avondje naar de film, koop een i-pad of trakteer jezelf op een echt goeie fles wijn.
Dat niet
Maak ook een plaatje van je 'Ongewenste Uitkomst'. Als je namelijk een heldere voorstelling hebt van waar je niet terecht wilt komen, kun je jezelf daarmee afschrikken. Als je wilt stoppen met roken stel je je bijvoorbeeld voor hoe je eruit ziet als een hoestende, stinkende, rochelende persoon met een aantal sigaretten in je mond. Elke keer als je een sigaret wilt pakken, stel je jezelf dat plaatje voor. Dat remt vast af.