aloë vera

Er bestaan honderden soorten aloëplanten. De meest bekende is ongetwijfeld de Aloë Barbadensis, in de volksmond Aloë Vera (echte aloë) genoemd. Deze plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika en wordt als de meest krachtige soort beschouwd. Naar de geneeskundige krachten van deze plant wordt al decennia lang onderzoek verricht.

Wetenschappers hebben uiteenlopende meningen over welke stoffen in Aloë Vera nu precies een geneeskrachtig effect hebben. Desondanks is Aloë Vera de jongste jaren aan een echte opmars bezig en wordt vaak als een echte wonderplant omschreven. Het aantal verzorgingsproducten en voedingssupplementen op basis van aloë vera is dan ook nauwelijks bij te houden.

suikers
in aloë vera zit 20% acemannan, een groep van polysacchariden (koolhydraten of suikers) die een antiviraal effect heeft en het afweersysteem versterkt
mineralen
rijk aan mineralen (fosfor, magnesium, calcium, ijzer, zink, koper, chroom, natrium, kalium) en vitamines A, E, antioxidanten C en de B-groep
aminozuren
aloë vera levert 20 van de 22 noordzakelijke aminozuren en voorziet in 7 van de 8 aminozuren die niet door het lichaam zelf geproduceerd worden
enzymen
aloë vera bevat twee soorten enzymen, stoffen die normaal door het lichaam zelf worden aangemaakt en helpen bij het afbreken en verteren van voedsel
uitwendig gebruik
huidirritaties
De gel van Aloë Vera is goed voor de verzorging van zowel een normale huid als voor de behandeling van droge, gekloven of gevoelige huid en acne. De gel bevordert de vernieuwing van huidcellen en de afvoer van dode huidcellen, en voedt de huid. De gel zal acne niet genezen omdat hier ook hormonale factoren meespelen, maar de gel werkt wel ontsmettend en heeft een positieve invloed op kleine huidwondjes en ontstekingen.
 
brandwonden en lichte zonnebrand
De verse aloëgel kan rechtstreeks gebruikt worden op milde tot middelmatige brandwonden, ongeacht de oorzaak van de verbranding. De gel verfrist en verzacht de pijn. Het positieve effect van de gel verschilt wel van persoon tot persoon en hangt af van de graad van verbranding.
 
psoriasis vulgaris (gewone psoriasis)
Uit een studie blijkt dat 5 procent extract van Aloë Vera in een huidcrème een positief effect heeft op de behandeling van psoriasis. De aloëgel zal de psoriasis niet genezen, maar kan die aandoening wel verbeteren.
 
wonden
Het sap van de Aloë Vera wordt al sinds de oudheid gebruikt voor de verzorging van wonden. Het draagt bij tot een snellere wondheling en voorkomt littekenvorming.
 
roos en haaruitval
Aloë Vera wordt gebruikt voor de verzorging van de hoofdhuid en bij de behandeling van roos of abnormale haaruitval. Bij een studie waarbij Aloë Vera-lotion (30%) twee maal daags en gedurende 4 tot 6 weken gebruikt werd, verminderde de roos. Je vindt in de handel heel wat shampoos en haarconditioners op basis van Aloë Vera.
inwendig gebruik
constipatie
De aloïne van Aloë Vera wordt al generaties lang gebruikt als krachtig, oraal laxeermiddel. Wetenschappelijke studies erkennen dat Aloë Vera een laxerend effect heeft. Dit varieert wel van persoon tot persoon. Ook de aloëgel heeft een laxerende werking, maar minder krachtig dan die van aloïne. Soms is dat een voordeel omdat de krachtige aloïne de darmen te veel kan prikkelen.
 
niet altijd onschuldig
Artsen waarschuwen voor de gevaren van zelfmedicatie met Aloë Vera. De krachtige plant kan in bepaalde gevallen immers ook een negatief effect hebben op de gezondheid. Zo behoort Aloë Vera tot dezelfde familie als knoflook en uien. Dit kan leiden tot allergische reacties. Vooral bij inwendig gebruik van Aloë Vera moet je opletten voor ongewenste nevenwerkingen.
 
Aloïne wordt al lang als laxeermiddel gebruikt, maar het bevat een krachtige stof (antrachinonen) die bij verkeerd gebruik de normale darmwerking kan verstoren en krampen of diarree kan veroorzaken. De slijmachtige substantie of aloëgel is veel milder en veiliger als laxeermiddel. De effecten bij inwendig gebruik op langere termijn zijn nog niet voldoende bekend. Veel mensen denken dat kruiden geen kwaad kunnen. Maar kruiden zijn vaak bijzonder krachtig en kunnen dus ook schade aanrichten in het lichaam. Het is dus nodig je goed te informeren.
aloë vera certificaat
Om de wildgroei aan Aloë Vera-producten enigszins tegen te gaan, heeft de International Aloe Science Council een soort kwaliteitslabel ontwikkeld. Deze non-profit organisatie verricht al meer dan twintig jaar onderzoek naar de helende eigenschappen van Aloë Vera, en controleert plantages en fabrikanten van Aloë Vera-producten.
 
Producten met zo'n IASC-certificaat zouden betrouwbare producten zijn. Dit garandeert evenwel niet dat je dan ook een 100% natuurlijk product koopt. Volgens het IASC-certificaat wordt er al van puur sap gesproken wanneer er slechts 20% Aloë Vera in zit. Lees dus altijd eerst aandachtig de verpakking.
natuurwinkel
Ben je op zoek naar een winkel waar je dit product kan kopen?
vind je winkel

ontdek deze boeken

en blijf bijleren

X