Deze holistische leer maakt deel uit van de Chinese geneeskunde en wordt gebruikt om te genezen en gezond te blijven. Bij klachten worden het volledige lichaam en de unieke emoties en levensstijl van de zieke onder de loep genomen, waardoor elke persoon een andere diagnose en behandeling zal krijgen.
De levensenergie of Qi of Chi staat centraal. Die energie vind je overal terug en manifesteert zich in de lucht, in de natuur, in de innerlijke structuur van de mens en in onze voeding. Alle leven op aarde spruit voort uit de Qi..
Dezelfde zienswijze vind je ook terug bij de chakra's waarbij het lichaam onderverdeeld wordt in energiebanen die allemaal in verbinding staan met elkaar en zo het lichaam in evenwicht willen houden.
De Qi is dat sluimerende vuurtje of kookpot diep vanbinnen en dat in verbinding staat met alle organen. Wanneer al deze organen voldoende energie ontvangen, dan is je lichaam in evenwicht en zal het optimaal functioneren. Maar als de energie ergens tegenaan botst, dan raakt je lichamelijke werking uit balans.
In de Chinese geneeskunde ben je ziek wanneer de energie ergens tegenaan botst. Je hoeft dus niet te kermen van de pijn of moeilijk te kunnen bewegen - een disharmonie van je innerlijke functioneren is al voldoende.
De Qi wordt onderverdeeeld in vijf elementen die allemaal verbonden zijn met een aantal organen en die ook terug te vinden zijn in de Chinese horoscoop: hout, vuur, aarde, metaal en water.
Deze kringloop van elementen heeft als doel de organen te corrigeren en te ondersteunen wanneer er een elemant in die keten niet in balans is. Om te zorgen dat de organen voldoende energie binnenkrijgen, is het belangrijk voedsel te nuttigen dat op zijn minst drie van de vijf elementen bevat. Dat garandeert een energetisch gebalanceerd gerecht met als gevolg een voldaan gevoel.
Daarnaast is er ook de thermische waarde van je voeding. De Qi, dat smeulend vuurtje, mag niet te warm of te koud zijn anders raakt de kringloop oververhit of onderkoeld. Daarom maakt de Chinese voedingsleer ook een onderscheid tussen verfrissende (zoals groene groenten), neutrale (zoals granen, zaden en dadels) en hete (zoals currie en pepers) voedingsmiddelen.
Hou dus je lichaamsenergie in balans door ook de juiste thermische waarden te combineren. En dat heeft alles te maken met je persoonlijke voorkeuren, want de ene heeft liever iets warmere waarden, terwijl iemand anders zich beter voelt met verfrissende waarden. En dat kan dan weer elke dag anders zijn ook, naargelang je humeur.
Algemene tips: