vluchtige woede


Waar komt je woede vandaan? Is het een gevoel dat intrinsiek opborrelt of kan het van buitenaf als een prikkeling plots opduiken? Wat zorgt ervoor dat je zomaar kan veranderen in een agressieve driftkikker, terwijl er vroeger geen tekenen waren van enige latente vorm van fysieke of verbale uitspattingen?

Want mensen veranderen. Heel vaak zelfs. Meestal onbewust, als een constante evolutie naar een andere zelf, een betere versie van wie je momenteel bent. Maar heel vaak ook met een bedoeling, een nood aan verandering, een aanpssing aan de omgeving, met intrinsieke motivatie. Niet omdat het moet of van je verwacht wordt, maar omdat je jezelf niet kan terugvinden in je huidige zelf en dus op zoek bent naar een staat die je meer voldoening kan geven.

Die verandering is meestal een positieve ervaring die je dichter bij jezelf brengt en een eerlijke vorm van jezelf toont. Maar dezelfde aanpassing aan de omgeving kan ook negatief en zelfs destructief blijken, want die drang naar voldoening kan een uitermate teleurstellende ervaring zijn die enkel schaamte en ongeloof in eigen keuzes kan creëren. Niet elke keuze lijkt achteraf de beste, niet elke intentionele aanpassing bracht je die emotionele voldoening waar je zo naar hunkerde.

Meestal zijn de gevolgen zo destructief gebleken, dat het onomkeerbare schade heeft toegebracht - niet alleen aan de agressor maar aan iedereen rondom. Het kan een emotioneel isolement veroorzaken doordat de meest geliefde persoon afstand neemt van de agressor en hierbij de nodige emotionele toevlucht naar hulp verstoort.

Terecht - afstand uit zelfbescherming. Maar het kan een kettingreactie veroorzaken. Want die afstand of afwijzing kan bij de agressor net het besef prikkelen dat de aanpassing toch niet voldoende bleek en niet de voldoening gaf die initieel gezocht werd - waardoor de woede gevoed wordt en een nieuwe aanpassing opeist. Een neerwaartse spiraal. Daarom is het belangrijk te beseffen welke keuzes je maakt, wat je voldoening geeft en hoe je wilt reageren op iets wat je geen voldoening geeft. Hoe je je omgeving en jezelf toegelaten hebt die balans te verstoren. Doel is dan om die balans te herstellen zodat je opnieuw voldoening hebt bij je keuzes.

Je ware aard komt naar boven in de manier waarop je de wereld rond je beïnvloedt. Maak de keuzes die je voldoening geven, vanuit jezelf.

Een Ongewoon Gesprek Met God: mijn vragen en zijn antwoorden over het leven op aarde Neale Donald Walsch
Een Nieuw Gesprek Met God: mijn Vragen En Zijn Antwoorden Over Onze Maatschappij Neale Donald Walsch
Derde Gesprek Met God: zijn antwoorden op de grote vragen van de mensheid Neale Donald Walsch

op zoek naar interessante lectuur

ontdek deze boeken

X